Днес се проведе Консултативен съвет по млякото към земеделското министерство.  Още

...
Днес се проведе Консултативен съвет по млякото към земеделското министерство.  Още
Коментари Харесай

Министър Вътев: Никой не е доволен от цените на млечните продукти, скоро ще знаем къде е проблемът

Днес се проведе Консултативен съвет по млякото към земеделското министерство. 

" Още е мъчно да се схване новия метод, че работим дружно като една верига, с цел да има повече артикули. Има много оплаквания от страна на животновъдите и преработвателите, това е обикновено, само че се надяваме с времето и идващите срещи от ден на ден хора да схванат, че сме едно неразривно цяло ", съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след съвещанието на Консултативния съвет по млякото.
“Точката за идващото съвещание ще бъде разбор на хранителната верига по противоположната проследимост от рафта към полето - къде и по какъв начин се разпределя добавената стойност. Тече взаимна инспекция между БАБХ и Национална агенция за приходите. БАБХ познава доста добре противоположната проследимост, а Национална агенция за приходите - фактурите и разликите в тях ”, добави Вътев, представен от  БГНЕС.

“Нито потребителят е удовлетворен, нито преработвателят е удовлетворен, нито производителят е удовлетворен от тази цена. На идващото съвещание на този Съвет ще дадем отговор какво в действителност става по веригата ”, заяви министърът на земеделието.

“Цената на крайния пазар не се дефинира нито от министър, нито от производител, а от търговеца. Когато има някой да заплаща тази цена, той я държи. Имаме може би незадоволително конкуренция, тъй като пазарът в България към този момент се господства от избран вид търговски обекти на дребно. Когато конкуренцията там предполага намаление на цената, тя ще бъде понижена ”, изясни Вътев и посочи, че цената не може да бъде " определяна административно от никого ".

“Нямаме право да разследваме картел, само че ножем да създадем безусловно достоверна проверка за разпределянето на добавената стойност по цялата хранителна верига от рафта в магазина до полето ”, сподели Вътев.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев каза, че диалогът е протекъл прочувствено, само че защото пред тях е сложена задачата да увеличат производство на месо, мляко и мед, министерството се стреми да провокира разговор сред тези браншове. Той разяснява, че не е имало " бурни разправии ", а разговор. “Всеки един от тези господа, които спорят, имат минало - като производители, като хора, които са със своето мнение и страсти, - това са хора, които са заложили името и приходите си в името на едно произвеждане “, посочи той.

Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекапреработвателите разяснява, че сега върви инспекция на Комисия за защита на конкуренцията. “На над 7 предприятия от нашата асоциация са пратени запитвания от Комисия за защита на конкуренцията ”, сподели той и посочи, че срещата е била градивна и би трябвало да продължат да работят с този метод.

“5 огромни интернационалните не българки корпорации управляват 6 от огромните търговски вериги, които управляват над 2/3 - до 70% от българския пазар на питателните артикули ”, разяснява Михайлов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР